De YOGA :   meditatieve (mindful) Hatha-yogalessen  (met aspecten van Advaita-yoga, Chakra-yoga, Mantra-yoga en Zen).


De basis van onze lessen is mindful Hatha yoga.  Heel meditatief, rustig en verstild.
Sommige oefeningen zijn dynamischer of pittiger, maar altijd met de nadruk op de aandacht.
In de lessen zijn ook aspecten herkenbaar van Chakra-yoga, Advaita-yoga en Zen.
En soms zingen we een Mantra.
Na de oefeningen is er een meditatieve ontspanning. 

Wat meer in detail :

Mindful Hatha yoga

Hatha yoga is de meest bekende vorm van yoga (ook kortweg yoga genoemd).
Mindful houdt in: heel aandachtig, alert, bewust.  In onze lessen gaat het vooral om de aandacht waarmee je de oefeningen doet, en niet om de perfectie, prestatie of spierballen.  Deze yoga is geen sport, maar één grote meditatie.
Heel bewust doen we (veelal rustige en eenvoudige) bewegingen en lichaamshoudingen (asana's), met speciale aandacht voor de adem.  Door zo met volle aandacht bezig te zijn, ben je meer aanwezig in het nu. Dat ontspant. Het haalt je uit het denken, uit het zorgen maken. Je wordt je meer bewust van allerlei gedachten en gevoelens, waardoor je ze makkelijker kunt loslaten. Ze worden minder overheersend. Je gaat hierdoor vanzelf meer ruimte voelen, ook voor de adem, die steeds meer vanuit de buik gaat komen. Je krijgt contact met wat er nu is, en geniet er meer van.
Bovendien neemt je concentratievermogen toe, worden je spieren soepeler èn sterker, nemen stress-klachten af, en wordt de kans op een burn-out of een depressie kleiner. Allerlei lichaamsprocessen komen meer in balans. Je gaat je vitaler, evenwichtiger en zelfbewuster voelen. En je slaapt er vaak beter door.
N.B.  In de les houden we de ogen veelal gesloten, zodat je beter bij jezelf kunt blijven. De meeste oefeningen zijn eenvoudig, en het is dan ook zelden nodig om eerst te kijken hoe je ze moet uitvoeren. Maar daarom is het wel belangrijk dat je goed Nederlands verstaat en ook niet hardhorend bent, anders mis je vaak de essentie.  

In zo'n les kan concentratie (heel bewust doen wat je doet) zomaar overgaan in meditatie ..... (zie hieronder).

Meditatie

Door met volle, gerichte aandacht de oefeningen te doen (concentratie-meditatie), kun je op een gegeven moment gaan merken, dat je alle ervaringen - zowel die binnen je lichaam (inclusief je gedachten), als die buiten je lichaam (zoals geluiden) - waarneemt vanuit een veel ruimer perspectief dan je gewoonlijk lijkt te doen. Een perspectief van niet-oordelende (dus liefdevolle) open Aandacht (open meditatie).  Dan blijkt alles zich voor te doen in de open, stille, ruime aanwezigheid die je zelf bènt.  Je komt weer thuis bij jezelf.
Dit is de kern van Advaita yoga ..... (zie hieronder).

Advaita yoga

In essentie zijn we die stille, grenzeloze Aanwezigheid waarin alle ervaringen komen en gaan. Maar dat is iets wat we meestal niet beseffen. Dit besef dichterbij brengen, daar draait het bij Advaita om. In de lessen gaat het daar niet expliciet over, maar het kan wel 'tussen de regels door' herkend worden. Dan kan alles zomaar ineens vanuit een ruimer perspectief gezien worden dan gewoonlijk, en ontspant de 'ik-kramp'.

Chakra yoga

Chakra's zijn energiecentra in het lichaam. Deze worden geactiveerd door specifieke oefeningen.
Bijbehorende kwaliteiten en gevoelens kunnen daardoor merkbaar(der) worden, zoals stabiliteit, vertrouwen, speelsheid, kracht, doelgerichtheid, mildheid, ruimte, helderheid.

Mantra yoga

Mantra's zijn gezongen woorden of teksten. Klanken in het algemeen, en mantra's in het bijzonder, hebben vanwege hun specifieke (geluids)trillingen een heilzame en verstillende werking op lichaam en geest.
Bovendien wordt de adem door zingen rustiger en ruimer.

Mindfulness  en  Zen

Deze disciplines hebben met de (meditatieve) yoga en Advaita gemeen, dat het in essentie steeds gaat om een niet-oordelende, liefdevolle aandacht, waarin alles wat je doet en wat er gebeurt, moeiteloos wordt waargenomen.
In dat besef  kan het  'ik'  zich ontspannen.